miercuri, 11 august 2010

Nutritie echilibrata

     Am prezentat pana acum cateva retete, predominant reci (cu minimum de preparare termica), intrucat temperaturile de vara sunt suficient de ridicate pentru a le mai ridica si noi in bucatariile noastre. Voi prezenta ulterior si alte retete in functie de sezon si in directa corelatie cu efectele lor asupra sanatatii noastre.
     As vrea sa va ofer niste sfaturi legate de sezonul cald, de alimentele care trebuie sau nu evitate. In primul rand, dupa cum se stie, trebuie sa consumam multe fructe si legume, sucuri naturale, toate acestea continand lichide, vitamine si saruri minerale, ce inlocuiesc in mod natural pierderile generate de canicula. Acest aport de fructe si legume nu inlocuieste, totusi, pe deplin, necesarul de apa care trebuie consumata, in cantitate de cel putin 2 litri pe zi.
     Persoanele cu afectiuni gastrointestinale trebuie sa fie atente, intrucat cruditatile, fie fructe sau legume, pot crea hiperaciditate gastrica sau enteropatii la nivelul tubului digestiv. In cazul acestor persoane se recomanda ca fructele si legumele sa fie consumate fierte sau coapte, fiind mult mai usor de asimilat si digerat de catre organism.
     Dar, intrucat suntem omnivori, nu putem trai numai cu fructe si legume. Ca un punct de vedere subiectiv tin sa afirm ca nu sunt adepta alimentatiilor vegetariene, care exclud aminoacizii esentiali si anumite proteine ce se regasesc numai in carne, lactate, oua, miere etc., lipsa lor putand genera afectiuni majore asupra corpului uman, in general si a creierului in mod special. Carentele de aminoacizi esentiali si proteine animale afecteaza in special copiii (putand genera sechele pentru tot restul vietii) si persoanelor varstinice (prin prisma imunitatii scazute a acestei categorii).
     Omul are o fiziologie complexa, care necesita un aport echilibrat din toate principiile alimentare, spre deosebire de ierbivore(ovine, bovine) sau rozatoare care au un metabolism adaptat consumului exclusiv de vegetale (pentru informatii supilmentare se pot urmari canale TV de genul Animal Planet, Discovery sau National Geografic).
     Voi continua sa prezint pe acest blog diverse retete, lasand la latitudinea cititorilor alegerea retetei preferate, in functie de toleranta specifica fiecarui individ in parte.

marți, 10 august 2010

Aperitiv Cristina

O alta reteta pentru zilele toride.


Ingrediente:

- 4 rosii
- 4 ardei albi capia
- 400 g branza de burduf
- 1 ceapa medie
- 125 g unt
- 2-3 linguri iaurt
- 1 lingura boia dulce

Mod de preparare:

Se taie capacele de la rosii si ardei si se scoate cu o lingurita miezul, astfel incat sa ramana ca niste cupe. Intr-un castron se amesteca (manual sau cu mixerul) umplutura, formata din branza, ceapa taiata cat mai marunt (sau data prin razatoare), untul, iaurtul si boiaua. Se umplu rosiile si ardeii cu pasta obtinuta, se orneaza cu patrunjel verde, apoi se pune la rece o jumatate de ora.

Ingrediente

Ardeii si rosiile scobite
Cupele si umplutura
Umplute si ornate
Recomandari:

Acest aperitiv nu are nici o contraindicatie, cu exceptia alergiilor la ingredientele componente.

luni, 9 august 2010

Platou rece cu piept de pui afumat

Voi prezenta in continuare un aperitiv "asortat" sezonului calduros, destinat stimularii poftei de mancare inaintea meniurilor principale.

Grad de complexitate: 1 (pe o scara de la 1 la 10)

Ingrediente:
- 150 g piept de pui afumat
- 150 g cascaval
- 2 oua fierte tari (circa 7 minute)
- patrunjel pentru ornat

Mod de preparare:
Se taie ingredientele felii si se aseaza pe o farfurie intinsa, dupa gustul fiecaruia (eu le-am aranjat simplu).


Ingredientele
Aranjament

Recomandari:
Aperitivele se recomanda in general pentru a stimula sucurile gastrice, care pregatesc aparatul digestiv in vederea asimilarii felurilor de mancare principale. Cantitatile folosite trebuie dozate in functie de numarul de  persoane avand in vedere caracteristica hipercalorica a tuturor ingredientelor (cantitatile prezentate mai sus sunt pentru 3 persoane).

duminică, 8 august 2010

Salata de rosii Cristina



Pentru ca este vara si sunt temperaturi ridicate, se recomanda o reteta cu putine calorii si cu multe vitamine si minerale, intrucat continutul de apa din legume rehidrateaza corpul dupa pierderile suferite prin transpiratie. Din multitudinea de combinatii posibile am ales reteta preferata de familia noastra.

Grad de complexitate: 1 (pe o scara de la 1 la 10)

Ingrediente:
- 3-4 rosii medii
- 3-4 castraveti medii
- 2 ardei grasi
- 2 catei de usturoi
- 2 linguri de ulei (eu prefer uleiul de masline)
- 1 lingurita sare si eventual piper dupa gust

Mod de preparare:
Se spala legumele cu apa rece si se curata cateii de usturoi. Rosiile se taie in 6-8 bucati in functie de marime. Castravetii de gradina nu se curata de coaja, se taie rondele. Ardeii se curata de miez si seminte si se taie julien sau rondele. Usturoiul se taie cat mai marunt. Ingredientele se pun intr-un vas, se adauga uleiul, sarea si piperul si se amesteca.
Spalate

Taiate

Amestecate
Recomandari:
Aceasta salata este o mancare usoara, in general bine tolerata de toata lumea, mai ales ca usturoiul este un hipotensiv (ceea ce este benefic in perioadele calduroase, mai ales pentru persoanele cu tensiune ridicata). Nu o recomand celor cu gastrite sau ulcere gastrduodenale deoarece continutul de cruditati poate provoca hiperaciditate gastrica.

sâmbătă, 7 august 2010

Introducere

   Blogosfera a fost o descoperire si o experienta inedita pentru mine. Am fost fascinata si interesata de multe domenii din aceasta "lume", dar, cel mai mult m-am regasit si am fost atrasa de blogurile cu tematica culinara , unde am descoperit idei noi si sfaturi practice, multe dintre ele fiindu-mi utile in bucatarie.

   As vrea ca acest blog sa vina ca o completare utila printr-o abordare a domeniului gastronomic in stransa legatura cu sanatatea noastra,care trebuie sa fie o prioritate pentru fiecare dintre noi. Cu experienta dobandita in domenii ca stomatologie, geriatrie-gerontologie si gastroenterologie si a modestelor mele cunostinte acumulate "la cratita" voi incerca sa va prezint o bucatarie gustoasa si sanatoasa. Deasemenea nu se doreste a fi axat pe regimuri, diete, retete vegetariene sau alte solutii mai mult sau mai putin "miraculoase", ci se adreseaza consumatorului obisnuit.

   In incheiere, vreau sa precizez ca retetele si sfaturile prezentate in acest blog nu inlocuiesc, in nici un caz, vizitele la medicul de familie, medicul specialist sau, dupa caz, la medicul nutritionist.

   Pofta buna si sanatate!